Blog


maskers/issues - donderdag 28 februari 2019

 


 
Maskers…. 
Binnenkort is het weer carnaval en zetten velen weer een masker op. Althans er wordt gedacht dat er alleen dan een masker opgezet wordt….
De waarheid is dat velen inclusief ikzelf regelmatig een masker opzetten. Want leef jij je volledige waarheid? Ik kan vertellen dat er maar weinig mensen op de wereld zijn die altijd hun volledige waarheid leven. Het is zelfs zo dat je je soms niet eens bewust kunt zijn van je volledige waarheid. Dus hoe kan je er dan naar leven? En dan is het logisch dat je een masker ophebt. Soms heb je bewust een masker op en soms onbewust.
Je kunt denken dat je geen masker draagt maar bedenk eens hoe vaak laat jij je innerlijke roerselen of pijnen zien aan de buitenwereld? Hoe vaak zeg je dat het goed met je gaat terwijl er allerlei zaken spelen waar je je zorgen over maakt of waar je verdriet van hebt? Hoe vaak zeg je ja terwijl je liever nee zegt? Ja dat zijn ook maskers. Een masker hoeft niet altijd je volledige persoonlijkheid te verbergen maar een stukje kan dus ook. 
We hebben niet altijd zin om onze sores te delen met anderen of willen anderen niet altijd belasten. In onze drukke maatschappij zijn velen ook zo druk met zichzelf dat ze geen tijd hebben of nemen…om zich te verdiepen in jou. Het kan zijn dat ze er helemaal niet bij stil staan of dat het ze niet interesseert hoe het met anderen gaat. De werkelijke reden zul je niet weten zolang de ander ook een masker draagt om zijn of haar gevoelens te verbergen.
Zo is het binnenkort carnaval en het schijnt dat ongeveer 10% van de caranvalgangers vreemd gaat tijdens carnaval. Misschien zijn dit ook wel de mensen die dat ook buiten carnaval om doen maar het kan ook zijn dat deze mensen juist dan onder het mom van teveel drank en plezier zich laten verleiden tot gedrag dat ze normaal nooooit??? zouden doen…. 
Waarom zouden ze dat nooit doen? Vaak doordat ze vinden dat iets niet kan of hoort. In dat geval is het beschaafde gedrag ook aangeleerd en dus eigenlijk een masker. Ik zeg niet dat iedereen maar met iedereen vreemd moet gaan hoor maar het is misschien interessant wat de achterliggende reden is in plaats van te denken dat carnaval de oorzaak is. Vreemdgaan is immers van alle tijden en dagen van het jaar. Wat komt iemand tekort dat ze het elders gaan zoeken? Wat heeft iemand nodig dat het elders gezocht gaat worden? Het kan aandacht of bevestiging zijn maar ook lust. Er zijn vele mogelijkheden en voor ieder zal dat anders zijn. De maskers zijn er dus in allerlei vormen. Zo kun je ook vriendelijk doen op je werk maar helemaal geen zin hebben om te werken bijvoorbeeld. Heel normaal dat je niet altijd zin hebt, toch? De boog kan niet altijd gespannen zijn. Op zo’n dag draag je dus ook een masker omdat je niet aan al je klanten in bv. de winkel  of op kantoor wilt laten merken dat je eigenlijk liever thuis zou zijn. Of dit nou is door een keer geen zin of omdat je graag bij iemand anders wilt zijn of dat je nog zoveel te doen hebt. Wat het is maakt niet uit. 
Moet je je zorgen maken dat we dus bijna allemaal weleens een masker dragen? Nou, dat denk ik niet. Zodra je vaak maskers draagt om je gevoelens te verbergen wordt het een andere zaak. Het kan dan zijn dat je je teveel wegcijfert voor anderen. Je blijft maar doen of alles goed gaat terwijl je van binnen leeft met bv veel zorgen of verdriet, maar dit kan ook boosheid, angst of teleurstelling zijn.  Het binnenhouden kan ook komen door onbewuste overtuigingen die je mee hebt gekregen door bv je opvoeding of vanuit de maatschappij. Belangrijk is dus om je bewust te worden hoe vaak jij je anders voordoet dan dat je je voelt en dan daar een balans in zoeken of vinden. Want natuurlijk hoef je niet altijd je sores te tonen. Soms is het ook juist even fijn om er niet mee bezig te zijn en als je het dan niet toont hoef je het ook niet met anderen erover te hebben.
Het gevaar zit wel in dat als je te vaak je masker op zet en zegt dat het allemaal wel goed met je gaat mensen om je heen dit ook denken terwijl het tegenovergestelde misschien waar is. Als je omgeving jouw signalen om hulp niet opvangt en ze het idee hebben dat het allemaal wel prima met je gaat zullen ze ook geen hulp aanbieden of vragen hoe het met je gaat. Daar schuilt wel een beetje vereenzaming in onze maatschappij in. We zijn zo gewend om maar door te gaan in plaats van onze gevoelens te tonen dat velen op een eilandje terecht zijn gekomen.
Zelf zat ik gisteren vanwege het ziekbed van mijn moeder niet zo lekker, zeg maar slecht, in mijn vel en ging er even op uit. In een winkel aangekomen vroeg de verkoopster aan mij hoe het met me ging. Voor ik het wist antwoordde ik: slecht! Ze schrok eerst even van mijn abrupte reactie maar herstelde zich. Normaal gaat het eigenlijk altijd wel goed met me en antwoord ik dat het goed gaat maar deze keer niet. Ik zelf werd me opdat moment ook bewust dat ik eigenlijk nooit zo abrupt reageer. Het zat me dus behoorlijk hoog. Meestal antwoord ik dat het goed gaat of redelijk. Redelijk betekent bij mij eigenlijk dat het voortkabbelt, geen toppen maar ook geen dalen, alles kabbelt voort. Nu ik dit schrijf ben ik weer oké hoor, ik had even tijd nodig om alles te verwerken en vond mezelf even zielig. In mijn ogen moet het kunnen om even in je eigen verdriet te zinken, het even allemaal diep doorvoelen. Ik merk dat ik me juist door het te doorvoelen, het er laten zijn, me nu weer prima voel. In dit proces zullen er vast nog meer momenten komen en dat is prima. Het ruimt allerlei rest energieën op doordat ze naar boven komen, worden aangezien en daarna geneutraliseerd worden. Hoe mooi is dat? Je verdrietig of vervelend voelen kan dus juist ook helend werken. Belangrijk is wel om te neutraliseren en er niet in te blijven hangen. Dan krijg je een neerwaartse spiraal en dat is juist niet wat je wilt. Je wilt je toch vrij en blij voelen? Weet je dat als je innerlijke issues hebt en jij niet in de verhalen wilt gaan dat Access Bars een goede methode is om veel op te ruimen.
Waarom ik dit schrijf is om eens wat vaker onze maskers af te zetten en onze roerselen te tonen. Zo geef je anderen ook de gelegenheid om je te steunen als je dit nodig hebt of wenst. Als je geholpen wilt worden zul je ook moeten durven laten zien dat je hulp nodig hebt. Dat maakt je geen loser of zwak, misschien is tonen dat je ook weleens hulp nodig hebt juist geen zwakte maar kracht. Je zelf durven laten zien ook met je mindere kanten of gebreken maar ook dus je zorgen, angsten en verdriet. Degenen die steun nodig hebben zullen het meestal niet vragen. Dus informeer hoe het met iemand gaat. Het kan best zijn dat het op dat moment goed gaat maar een volgend moment ineens helemaal niet. Als je weet dat iemand in een moeilijke situatie zit, vraag dan regelmatig even hoe het gaat en of je kunt helpen. Alleen al dat berichtje kan enorm helpen. Of stuur een kaartje om iemand een hart onder de riem te steken. Verzin iets leuks. Ook ik zal vanaf nu beter opletten en daar meer aandacht aan besteden in mijn omgeving, even een groet of een ondersteuning kan al veel doen en hoeft bijna niets te kosten. Ik werd gisteren gebeld door 2 lieve mensen waar ik het eigenlijk niet van verwachtte maar ik vond het superfijn dat ze dit voor mij deden. Gewoon zomaar even hulp krijgen uit onverwachtte hoek. Dat was heel fijn en ik ben dankbaar voor deze hulp.
Wees lief voor elkaar en voor jezelf. Zorg voor jezelf en elkaar. Hulp krijgen is fijn maar schroom ook zeker niet om hulp te vragen....
Liefs en fijne dag, Alma




Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam zeven + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >