Blog


vitamine E - woensdag 24 april 2019


 

Vitamine E en jouw huid.

De belangrijkste vitaminen voor je huid zijn Vit A,C en E. In dit stukje meer informatie over vitamine E, ook wel tocopherol genoemd. We maken het niet zelf aan en daarom is het belangrijk om dit via je voeding op te nemen.

Het zit veel in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. De buitenste huidlaag bevat veel vitamine E. Dit komt via de talgklieren in de buitenste huidlaag. Een hele droge schilferige huid kan een tekort aan vitamine E aangeven maar er zijn meerdere factoren. Een huid met eczeem zal baat kunnen hebben met het innemen van vitamine E. Vitamine E geeft bescherming aan de huid. Het versterkt de barrière van de huid waardoor vochtverlies voorkomen kan worden en ook de gevoeligheid van de huid heeft te maken met de barrièrefunctie.

Nu de zon weer vaker schijnt is het ook belangrijk om te realiseren dat vitamine E ervoor zorgt dat jouw huid minder snel verbrandt. Het beperkt de zonschade samen met vitamine C. Bij zonneallergie ben je beter beschermt als je van te voren een ampul met natuurlijke vitamine E op de huid smeert minstens 10 dagen elke dag voordat je de zon in gaat. Verder kun je ook al een paar maanden van te voren extra vitamine E innemen. Vitamine E helpt ook genezen bij zonnebrand en bij verbranding door bv hete thee ( bij oppervlakkige verbranding). Pure vitamine E heeft een 3x sterkere werking dan aloe vera op de wondheling. Let wel op dat het natuurlijke pure vitamine E is, want synthetische heeft een mindere werking en het kan allergisch reacties geven.

Natuurlijke vitamine E heeft een positief effect op haargroeiwerking, UV bescherming, tegen huidveroudering, verbetert huidvochtigheid, tegen tandvleesontsteking, jeukremmend, wondhelend en litteken herstellend, anti acne ( bij acne wordt vit. E versneld afgebroken). Vitamine E verbetert het reliëf van het huidoppervlak en verhoogt de enzymactiviteit, wat positief werkt bij acne.

Naast innemen kun je het ook smeren. Helaas is de meest werkzame vorm van vitamine E, alpha-tocopherol, niet stabiel en erg licht gevoelig.

 De werkzaamheid als het in een crème zit is dus per crème verschillend. Het hangt af van de concentratie en samenstelling en de stabiliteit. Ga er dus niet blind vanuit dat als jouw potje vitamine E bevat dit ook daadwerkelijk goed werkt.

 Vitamine E hoort altijd samen te gaan met vitamine C. Om deze reden gebruik ik zelf altijd het liposomenserum vitamine E/C. In dit serum zijn de vitamines zo samengesteld dat ze dieper in de huidlaag komen en daar hun werking kunnen doen.

Voeding waar veel vitamine E in zit: tarwekiemolie, zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten, amandelen, paranoten, pinda’s, garnalen, pistachenoten, pecannoten, eieren, spinazie, snijbiet, raapstelen, boerenkool, broccoli, peterselie, papaja, olijven, avocado, walnoten, sesamzaad.

Verder is het misschien handig om te weten dat vitamine E bloed verdunnend kan werken. Het is een vitamine die bij teveel inname wordt opgeslagen en dit kan nadelen geven. Let dus op : gezonde voeding is goed voor je maar pas op met extra voedingssuplementen vitamine E. Eet je al veel voeding wat vitamine E bevat dan is het verstandig om eerst met een arts of iemand met kennis van zaken te overleggen of een supplement voor jou wel zo gezond is. Een overschot kan namelijk toxisch werken. Voor iedereen zal het effect van inname dus anders kunnen zijn. Overleg bij twijfel dus altijd even met bv je arts. Bij verstandig gebruik kan vitamine E veel voordelen voor je hebben, voor je lichaam en je huid.

 


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 12 + 8 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >