Blog


Huid/ Scrub/peeling - zaterdag 16 februari 2019


 
Een tijdje geleden had ik een paar stukjes geplaatst over de dagelijkse huidverzorging. Dat waren deel 1,2 en 3 over de reiniging, liposomen en crèmes. Vandaag zal ik wat informatie geven over peelings en scrubs.

Na de reiniging kun je een scrub gebruiken om de dode huidcellen te verwijderen waardoor je huid er weer frisser gaat uitzien. Hoe vaak je deze gebruikt hangt af van jouw huidconditie en de sterkte van de scrub. Let wel op dat je een scrub neemt met ronde kogeltjes, deze verzachten de huid en verbeteren de doorbloeding zonder te beschadigen. ( Scherpe randjes zoals bij de abrikozenpitsplinters kunnen wel de huid beschadigen, dat zie je misschien niet meteen met het blote oog maar wel onder de microscoop). 
Regelmatig gebruik kan mee-eters en onzuiverheden voorkomen en doordat de dode huidcellen aan de oppervlak zijn weggehaald ondersteunt het de dieptewerking van de verzorgende producten. Wel is het belangrijk in geval van acne dat je goed oplet met scrubben als je ook ontstekingen hebt of puistjes waar een wit kopje op zit. Door de scrub kan het puistje opengaan en kun je de pus verspreiden over de rest van het gezicht. Bij een enkel puistje kun je er misschien even omheen scrubben maar mocht dit niet mogelijk zijn houd er dan rekening mee dat je je huid goed na reinigt met een huidvriendelijke desinfectant aangezien de bacteriën zich anders verspreiden over de rest van het gezicht. Heb je dat niet in huis, misschien heb je wel een essentiële olie zoals tea tree, deze ontsmet ook heel goed. Ik zelf gebruik de olie van DoTerra. Voor informatie over de olie of producten kun je mij natuurlijk contacten.
De scrubs zijn er in verschillende soorten, mild, medium of strong. Voor gevoelige huiden gebruik je een milde en als je een goede opfrisser wilt voor je huid pak je een strong. Als je regelmatig een scrub gebruikt heb je meestal een milde of medium nodig. De strong kun je dan incidenteel gebruiken. Zelf gebruik ik in mijn salon tijdens de behandeling een medium of strong afhankelijk van de huid, of ik pak een fruitzuurpeeling maar daar later meer over….
Belangrijk is wel dat na een peeling/scrub de huid gevoeliger is voor verbranding en daardoor dus sneller kan beschadigen door de zon. Opletten dus na scrub of peeling met de zon. Afhankelijk van de soort die je gebruikt is het beter om de zon even vermijden of een goede beschermende factor gebruiken.
Het gebruik van een scrub: Na de reiniging kun je scrub verdelen over je gezicht, afhankelijk van de soort die je gebruikt moet je water toevoegen zodat de scrub makkelijker over de huid verdeeld kan worden. Je maakt kleine cirkeltjes met de vingers op je gezicht, zonder de huid te verplaatsen, je laat de korrels het werk doen. Alles gaat dus met zachtheid. De cirkels gaan van de binnenkant van je gezicht naar de buitenkant. Werk in banen en herhaal deze banen tot jij het gevoel hebt dat het goed verdeeld is en je hele gezicht ( behalve je ogen) hebt behandeld. Door met banen te werken kun je makkelijker kringetjes op zijn plek draaien en dan opschuiven en houd je overzicht waar je al bent geweest. Pas op dat je de korrels niet in je ogen krijgt. Zelf vind ik het makkelijk om te scrubben onder de douche als ik mijn haren was. Dan kan je het makkelijk afspoelen en kun je tijdens de behandeling even je ogen dichthouden en pas opendoen na het afspoelen. Onder de douche voorkom je dat je later nog ergens een korreltje tegenkomt. Wil je het niet onder de douche gebruiken maar bij de wastafel? Zorg dan dat je alles goed weghaalt met lauw warm water op sponsjes, of washandje of plensen . 
Er zijn ook fruitzuren en andere producten om dode huidcellen te verwijderen, het kan ook met apparaten in de salon. Elk product of apparaat heeft andere uitwerking. Als jij een peeling of behandeling neemt informeer dan eerst goed naar de uitwerking van het product en of dit wel aansluit bij jouw wensen.
De fruitzuur behandelingen kunnen onderling ook best verschillen. Bij de ene fruitzuur zul je weinig of geen irritatie hebben na de behandeling. Bij de andere kan het zijn dat je roodheid of jeuk ervaart  of lichte schilfering. Er zijn ook behandelingen waar je vooraf aan de behandeling al een voorbereiding nodig hebt. Deze peelingen gaan meestal in kuur of hebben meteen een diepe intensieve werking. Meestal is er dan achteraf ook een lichte schilfering, roodheid en of jeuk.
Zelf heb ik ook gewerkt met TCA peeling. Dat was een peeling die vooraf voorbereiding nodig had en nogal gevoelig is tijdens de behandeling. De dagen na de behandeling  ging de huid volledig vervellen om geheel vernieuwd en fris te worden . Dat was en is naar mijn mening niet een behandeling die ik zomaar iedereen zou aanraden, er kunnen ook wat nadelen aanzitten. Ik zou zo’n intensieve behandeling alleen maar aanraden als dat echt nodig is. Vanwege de pittige uitwerking van deze peeling werk ik nu nog alleen met een lichtere variant. De fruitzuur die ik gebruik is er in verschillende sterktes en kun je ook in kuur verband gebruiken. Na de behandeling kun je normaal over straat en heb je geen last van schilfers. Ik gebruik deze in de salon als ik de hoornlaag wil verdunnen in het kader van een anti- aging behandeling, om de huid op te frissen of bij een acne behandeling. Tijdens een gangbare gezichtsbehandeling gebruik ik zelf dus vaker een scrub.
 Mijn visie is dat de huid er is voor onze bescherming en dat we daar met zorg mee om mogen gaan. Gebruik dus het product wat aansluit bij wat de huid op dat moment nodig heeft en doe geen overbodige intensieve behandelingen. Gebruik deze alleen als dat echt nodig is. 
Een overmatige verhoorning van de huid kan voor huidproblemen zorgen. De talg kan zich minder makkelijk over de huid verdelen doordat de dode huidcellen de doorgang voor de talg moeilijker maakt. Teveel dode huidcellen geven een faal uiterlijk. In de meeste gevallen is hier gebruik van scrub voldoende maar in sommige gevallen gebruik je een ander product of behandeling in overleg. 
Specifieke informatie over een bepaalde soort peeling of behandeling vraag je na bij de behandelaar aangezien elk product dus net even anders kan zijn.
Ik hoop je hiermee iets meer informatie te hebben gegeven. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact opnemen.  Fijne dag, Alma 




Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 6 + 0 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >